Home Články Fórum Kontakt Linky

Ayurvéda a čaj Jazmín a čaj Jiaogulan Kakové bôby Kadidl Prirodne masla Pu Erh Yixinská keramika

Hovorí sa, že Yixingská keramika v sebe tají farbu, vôňu a chuť čaju. Svojim tvarom a vlastnosťami sa stotožňuje s „dušou“ čaju. Tieto konvičky majú pre milovníka čaju neoceniteľné prednosti – neovplyvňujú kvalitu vody, ani jemnú chuť čaju, ale umocňujú vôňu, udržujú teplotu čaju dlhšie ako porcelán.



História:
Yixing (čítaj Jišing) je mesto v provincii Jiangsu v južnej Číne vzdialené asi 300km severozápadne od Shanghai. Provincia Jiangsi je preslávená svojou umeleckou čajovou keramikou.
Ide o historicky prvú keramiku, ktorá sa používala na prípravu čaju.
Prvé Yixingské konvičky sa objavili počas dynastie Sung (960-1279), kedy sa prvýkrát začala ťažiť puprurová hlina v okolí jazera Taihu. Provincia Jiangsu je jediným svetovým zdrojom unikátnej hliny z ktorej je vyrobená Yixinská keramika, je to tzv. purpurová, alebo tiež červená hlina. Yixinské konvičky boli pomerne neznáme po mnoho rokov až do pozdného obdobia dynastie Ming (1600), kedy ich používanie a produkcia začali narastať a prekvitať. Zvyšujúci sa dopyt po celej Číne ale aj v Európe podporoval rozmach hrnčiarskeho umenia a mnoho umelcov dosiahlo v tomto odbore skutočne majstrovskú úroveň.
Za ďalších 300 rokov získali yixinské konvičky slávu a uznanie po celej Číne a Európe. Aj keď sa európania snažili napodobňovať yixinskú keramiku, skončili bez úspechu, pretože nemohli konkurovať jedinečnej purpurovej hline z Yixingu.

Purpurová hlina (Zisha):
Jedinečné vlastnosti purpurovej hliny obsahujúcej železo, kremeň a sľudu, ju priam predurčujú práve k výrobe keramiky na prípravu čaju. Kvalita tejto hliny sa snúbi s jej atraktívnou farbou, ktorú zabezpečujú prírodné pigmenty a ktorá nie je nikdy ukrytá za glazúrou. Jednoducho povedané - žiadna yixinska konvička nemá na sebe glazúru. Pórovitý povrch purpurovej hliny absorbuje arómu, chuť a farbu čaju ktorý sa v ňom pripravuje. Časom každá yixinská konvička získa vlastnú chuť opakovnou prípravou čaju a čaj ktorý sa v takejto konvičke pripravuje postupne získava na chuti. Z tohto dôvodu sa každá yixinská konvička používa na prípravu len jedného druhu čaju, aby nedošlo k zmiešavaniu rôznych chutí. Táto hlina, aj keď sa nazýva purpurová, prirodzene sa vyskytuje v troch odtieňoch. Je to svetlý žlto-hnedý odtieň, rumelková červená a purpurovo-hnedá. Ďalšie odtiene sa získavajú miešaním týchto troch farieb a pridávaním minerálnych pigmentov.

Veľkosť:
Ľudia s Európy a Ameriky sú často prekvapení veľkosťou yixinských konvičiek. Väčšina ľudí západného sveta je zvyknutá na podstatne väčšie čajové konvičky, ktoré sa pužívajú na prípravu čaju pre viac ľudí. I keď existujú aj väčšie konvičky na spoločneské pitie čaju, v zásade sú yixinské konvičky robené pre individuále používanie. V minulosti každý, kto mal yixinskú konvičku, používal ju len sám pre seba a väčšinou sa pilo priamo z konvičky, aj keď dnes už to nie je bežné.

Starostlivosť:
Yixingská konvička by nemala prísť do styku so žiadnym čistiacim prostriedkom, pretože yixinská hlina je pórovitá, konvička by okamžite absorbovala chute a pachy. Jediné čistenie je vypláchnutie čistou vodou po každom použití konvičky. Pred prípravou čaju odporúčame konvičku vypláchnuť vriacou vodou, aby získala teplotu potrebnú pri príprave čaju, ktorú potom dlho drží. Ked je konvička zohriata a ešte vlhká nasypeme do nej čaj pár minút pred zaliatím, čím sa uvoľní aróma a chuť čaju sa lepšie rozvinie.

Prvé použitie Yixingskej keramiky vyžaduje špeciálny postup – konvičku, alebo celý servis „zasvätíme“ druhu čaju, ktorý v nej budeme už navždy pripravovať. Odporúča sa pripravovať daný čaj v konvičke tri dni, nesmieme zabudnúť odliať trochu aj na viečko. Všetko necháme niekoľko hodín odstať a potom vylejeme.
Akonáhle je konvička použitá na jeden druh čaju, nemal by sa v nej už pripravovať žiadny iný.
Patina vzniká dlhodobým používaním a je chválou každého milovníka čaju.

Prečo yixing?

  • yixingské konvičky sú vypaľované pri obrovskej teplote - viac ako 1100°C, čím sa zaraďuje medzi polokameninu. Zabezpečuje to vyššiu hustotu a kvalitu hliny
  • yixingské konvičky sú mikropórové, dýchajú a absorvujú arómu, chuť a farbu čaju a opakovaným používaním zvyšujú kvalitu čaju
  • hovorí sa, že po rokoch používania yixinskej konvičky sa v nej dá pripraviť čaj len naliatím vriacej vody do prázdnej konvičky
  • yixingské konvičky nestrácajú teplo tak rýchlo, ako bežné konvičky a zabezpečujú tak rovnomerné lúhovanie čaju
  • každá yixinská konvička je robená ručne a je samostatným umeleckým dielom, čo tiež spríjemňuje pitie čaju
  • toto je len krátky zoznam všetký neskutočných kvalít yixinských kovičiek

Ak si chcete aj vy vychutnať exkluzívnu chuť čaju z yixinskej konvičky, môžete si vybrať z našej ponuky v on-line obchode

























Copyright ©2011 www.sanctuary.sk všetky práva vyhradené, info@sanctuary.sk
webdesign & webmaster JG

Ayurvéda Chlorella Vulgaris Zelený jačmeň Jazmín a čaj Jiaogulan Lotosový kvet Pu Erh Ružová voda Vodné fajky Yixingská keramika Kakaové bôby