Home Články Fórum Kontakt Linky

Ayurvéda a čaj Jazmín a čaj Jiaogulan Kakové bôby Kadidl Prirodne masla Pu Erh Yixinská keramika
Popis:
Čaj PuErh sypaný Pu-erh je najstarší čaj na svete, rarita degustovaná už čínskymi cisármi.
Čaj PU-ERH sa pestuje v Číne v provincii Yunnan je pomenovaný podľa okresného mesta Pu-ehr, kde sa kedysi tento čaj spracovával. V Číne sa Pu-erh pre svoje účinky na zdravie človeka považuje za najlepší čaj vôbec. Európa a Amerika ho začala objavovať len v poslednej dobe, ale jeho "zázračné účinky" obleteli svet a zvyšujú jeho popularitu prakticky zo dňa na deň. Pu-erh samozrejme môžu piť aj ľudia štíhly, mladí i starí.., pretože Pu-erh odbúrava len prebytočný tuk, má liečivé, preventívne účinky a veľa ľudí ho pokladá za vynikajúcu čajovú delikatesu práve kvôli jeho výnimočnej chuti.
Čaj Pu-erh sa vyznačuje výraznou zemitou až mierne zatuchlou chuťou, výraznou arómou a tmavo hnedo-ružovou farbou. Vyrába sa z mimoriadne veľkých listov, pestuje sa v zvláštnych podmienkach daných špecifickou pôdou a klímou oblasti Yunnan. Je to tmavý - fermentovaný čaj.
Nazbierané čajové lístky sú zavädnuté, mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger. PuErh lisovaný do tvaru malých misiekFermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dní, potom je sušený horúcim vzduchom (150°C). Hotový čaj može pri konštantnej vlhkosti - 90% - "dozrievať" aj niekoľko rokov, pričom účinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov, a tvrdí sa, že Pu-erh časom na kvalite naberá podobne, ako dobré víno, je to však iba za podmienky 90% vlkhosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne, čiže je to presne opačne ako u ostatných čajov, ktoré s časom degradujú.
Vyrába sa ako čaj sypaný (PO NEE, Pu-erh Superior), alebo lisovaný do malých misiek resp. hniezd (TUO-CHA).

Zloženie a účinky:
Čaj Pu-erh je zvláštny tým, že ako jeden z mála čajov takmer neobsahuje kofeín, jeho obsah je asi 24x nižší, ako v ostatných čajoch, takže je vhodný aj na večerné pitie.
Obsahuje množstvo minerálov, ako zinok, železo, horčík, vápnik... , množstvo stopových prvkov - hlavne selén, zinok a mangán, a tiež vitamíny.
Známy je predovšetkým tým, že pomáha veľmi účinne odbúravať nadbytočný tuk a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Práve jeho pozitívne účinky pri odbúravaní tuku preslávili tento čaj po celom svete. Niektoré štúdie ukazujú, že za 4 týždne sa dá len vďaka čaju Pu-erh zhodiť až 11 kg tuku. Výskumy v Číne ukazujú, že pri silnej nadváhe je možné zhodiť 9 kg za mesiac. Pri strednej nadváhe okolo 5,8 kg a pri ľahkej nadváhe asi 2,8 kg za mesiac. Iné štúdie dokazujú, že u ľudí vo veku 35-55r sa pri pití tohto čaju prejavilo trvalé chudnutie o 3-9 kg za mesiac!!! Odporúča sa piť pu-erh pred každým tučným jedlom!!!
Ďaľším významným účinkom je znižovanie hladiny cholesterolu a tuku v krvi ako aj rizikových triglyceridov. Pu-erh účinne prečišťuje krv, pečeň a tiež čistí organizmus od toxínov. Taktiež pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, proti poruchám trávenia, podoruje činnosť žalúdka. Posobí proti arterioskleróze - kornateniu tepien, rozširuje cievy a znižuje krvný tlak. Urýchľuje (až dvojnásobne) odbúravanie alkoholu z krvi, a znižuje príznaky tzv. "opice" , ako bolesť hlavy...

V Čínskej Tradičnej Medicíne ho označujú ako "zametač ľudského tela" a podľa tejto medicíny má Pu-Erh výrazné liečivé schopnosti:
  • rozkladá tuky a jedy z požitého mäsa,
  • rozpúšťa hlieny,
  • umožňuje prúdenie energie čchi
  • čistí črevá
  • detoxikuje organizmus
  • pomáha pri plynnatosti
  • je účinný pri nachladnutí
  • vyháňa z tela chlad
  • zlepšuje koncentráciu


  • PuErh balený v bambusových listochJaponskí vedci zistili, že má tiež protirakovinné účinky, vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej. Čaj Pu-erh má tiež vplyv na psychiku a pôsobí proti stresu a depresiám. Obklady s čaju pu-erh pôsobia omladzujúco.

    Príprava a užívanie:
    Čaj pu-erh sa pripravuje podobne, ako väčšina čiernych čajov. Na jednu šálku sa dáva 1čajová lyžička, zaleje sa prevretou, nie však úplne vriacou vodou, tá by mala mať teplotu okolo 90 stupňov. Čaj je známy tým, že je možné zalievať ho až 3-4 krát. Doba lúhovania sa postupne zvyšuje. Niektoré zdroje uvádzajú lúhovanie prvého nálevu len 30 sekúnd, ale pri takejto krátkej dobe sa však nestihnú uvolňiť z čaju všetky účinné látky preto doporučujeme lúhovať čaj pri prvom náleve 3-5 minút a postupne pri druhom a treťom resp. štvrtom náleve predlžovať dobu na 10-15 minút. Denne sa odporúčajú v priemere 3 šálky čaju pu-erh, aby sa optimálne prejavili všetky jeho pozitívne účinky.
    ň V prípade záujmu si môžete čaj Pu Erh kúpiť v našom on-line obchode kliknutím na tlačidlo vstúpiť do obchodu.




    Copyright ©2011 www.sanctuary.sk všetky práva vyhradené, info@sanctuary.sk
    webdesign & webmaster JG

    Ayurvéda Chlorella Vulgaris Zelený jačmeň Jazmín a čaj Jiaogulan Lotosový kvet Pu Erh Ružová voda Vodné fajky Yixingská keramika Kakaové bôby