Home Články Fórum Kontakt Linky

Ayurvéda a čaj Jazmín a čaj Jiaogulan Kakové bôby Kadidl Prirodne masla Pu Erh Yixinská keramika

Kakaovník - kakaové lusky KAKAOVNÍK- lat. Theobroma cacao, slovensky "pokrm Bohov"- je pôvodom z Amazónie v južnej Amerike, je prirodzenou rastlinou amazonských daždových pralesov. Objavili ho pred viac ako dvoma tisícmi rokov, ale jeho plody vo väčšej miere začali využívat až pôvodní obyvatelia Mexika - Aztékovia a Máyovia. Nápoj, ktorí pripravovali z kakaových bôbov, nemožno s dnešným kakaom ani porovnať. Aztékovia si totiž tento hustý nápoj s penou dochucovali chilli korením, alebo vanilkou, namiesto cukru. Z aztéckeho názvu xocolati pochádza aj názov čokolády. Prvým Európanom, ktorý sa s kakaovými bôbmi stretol, bol v roku 1502 Krištof Kolumbus, počas svojej štvrtej plavby do Ameriky. Na starom kontinente kakaový nápoj spočiatku nenašiel vela prívržencov. Až ked ho v Španielsku začali ochucovat cukrom a škoricou, stalo sa kakao pochúťkou majetných ludí. Dokonca ho používali v strednej Amerike pred španielskymi dobyvateľmi, ako platidlo. V 17. storočí bolo kakao spoločne s čokoládou na anglickom kráľovskom dvore podávané dokonca ako afrodiziakum.

Pestovanie:
Po dovezení do Európy sa pestovanie kakaa postupne rozšírilo do celého sveta. Zaujímavosťou kakaovníka je že jeho citrónovožlté kvety s ružovým kalichom vyrastajú priamo na kmeni stromu. Botanici tento fenomén nazvali "kauliflória", kmenokveté , z gréckeho " caulos - kmeň". Aj plody potom dozrievajú priamo na hrčovitom kmeni. Vyšplhajú sa nanajvýš o niečo vyššie na hrubé konáre. Plody - lusky, spravidla pretiahleho tvaru, majú svetlú dužinu plnú semien - kakaových bôbov. Majú zelenú, oranžovú až červenú farbu, pričom za najkvalitnejšie sa považujú práve zelené. Keď dozrejú prasknú a uvoľnia svoje "semienka".

Kakaové bôby - sušenieZber a spracovanie:
Zber sa robí spravidla ručne a po zozbieraní sú lusky pripravené na spracovanie a fermentáciu. Najskôr sa lusky otvoria a vyberie sa z nich dužina s bôbmi, zvyšok sa vyhadzuje. Dužina s bôbmi sa ukladá na kopy, alebo do sudov, kde sa nechávajú niekolko dní ležat a fermentovať. Biela dužina v procese fermentácie skvapalnie a doslova stečie, čím zanechá čisté kakaové bôby pripravené na sušenie. (V niektorých krajinách sa fermentovaná dužina používa na výrobu alkoholu.) Fermentácia je veľmi dôležitý proces pri ktorom kakaové bôby získavajú svoju chuť. Čerstvé bôby majú silnú horkú chuť. Po fermentácii sa bôby rozsypú na veľké rošty a sušia sa buď priamo na slnku, alebo v továrňach pomocou horúceho vzduchu. Za najkvalitnejšie sa považuje práve sušenie na slnku, pretože inak môžu bôby napáchnut dymom či splodinami z továrenských strojov. Kakaové maslo
V dalšom spracovaní sa môžu bôby pražiť a lúpať, čiže zbavovať škrupiny. Následný proces spracovania závisí od toho, aký produkt chceme získať. Pri výrobe čokolády sa pražené a vylúpané bôby melú a vznikne hustá krémová pasta. Pridaním cukru a dalšieho kakaového masla dostaneme čokoládu. Pri výrobe kakaového prášku sa používa hydraulický lis, v ktorom sa táto krémová pasta rozdelí na dve zložky, kakaové maslo a kakaový prášok, ktorý určite každý dobre pozná.
V dnešnej dobe však klasické čokolády ktoré nájdete na pultoch obchodov a supermarketov dosahujú len 10-20%-ný podiel kakaa. Zvyšok tvoria emulgátory, lecitín, mliečne deriváty a rôzne iné prídavky a chuť takejto čokolády má len veľmi málo spoločného s chuťou skutočnej prirodzenej čokolády, na ktorej si pochutnávali už Májovia a Aztékovia. Len niektoré čokolády z vysokým obsahom kakaa sa svojou chuťou blížia tejto prirodzenej chuti.
V poslednej dobe sa však na trhu začína pomaly objavovať nový produkt a to lúpané nepražené kakaové bôby. Ide o najčistejšiu a skutočne pravú čokoládu v svojej prirodzenej podobe.
Nepražené surové čisté kakao je tá najčokoládovejšia čokoláda na svete.

Super potravina (SUPERFOOD):
Pozitívne účinky sú dané najmä tým, že semená kakaových bôbov sú nepražené, a preto obsahujú v nezmenenej podobe všetky živiny a najmä antioxidanty, ktoré by sa pri pražení zničili. Môžete ich konzumovať priamo, alebo pridávať napr. pomleté ako prísadu do jedál, či zákuskov. Na konci stránky nájdete niekoľko receptov na prípravu nápojov, dezertov, ci zákuskov...

Ak si chcete pochutnať na tejto delikatese, ktorú s obľubou jedávali už starí Májovia či Aztékovia, môžete si ju objednať v našom on-line obchode.

Kakaové bôbyNepražené kakaové bôby majú trpkastú chuť a človek zvyknutý na chuť bežnej čokolády z obchodu je po prvom ochutnaní prekvapený, avšak po chvíli si túto neodolateľnú chuť priam zamiluje a len málokto odolá tejto chuti, aby nesiahol po dalšom a dalšom...
V dnešnej konzumnej dobe je každému od malička vštepované, že čokoláda je nezdravá, kazí zuby a spôsobuje nadváhu. To je práve z dôvodu, že bežne dostupná čokoláda na pultoch obchodov obsahuje mizivé množstvo skutočnej čokolády, namiesto toho kvantá cukru, stužených tukov, emulgátorov, derivátov mlieka spôsobujúcich alergie a iných chemických prísad. Naopak, skutočná čokoláda - čisté nepražené kakaové bôby sa považujú za "SUPER POTRAVINU" (z ang. superfood) s mimoriadne pozitívnymi účinkami na zdravie človeka a celkovo ľudský organizmus. Slovom "superfood", alebo "superpotravina" sa označujú potraviny, ktoré zhŕňajú celú škálu živín, minerálov a látok potrebných pre ľudský organizmus.

Zloženie a účinky:
Kakao, rovnako ako aj čaj, má vysoký obsah alkaloidov, ktoré pôsobia povzbudzujúco na organizmus. Okrem toho, majú kakaové bôby aj vysokú výživovú hodnotu.

Obsahujú:
55% tuku
14% bielkovín
9% škrobu
2,6% minerálnych látok
5% vody
14% bezdusíkatých látok
1,5% alkaloid teobromín
Približne 0,2% kofeínu

Experti zaraďujú nepražené kakaové bôby medzi najvýdatnejší zdroj antioxidantov a je najmä primárnym zdrojom horčíka, ktorý je považovaný za jeden z najviac nedostatkových minerálov v súčasnej štandardnej stredoeurópskej strave. Telo dospelého človeka obsahuje 25 až 30 g horčíka. Napriek svojmu malému množstvu patrí horčík k najdôležitejším minerálom. Podieľa sa na mineralizácii kostí, tvorbe okostnice a zubov, skloviny zubov, je významný pre tvorbu nechtov, vlasov a pokožky, aktivuje viac ako 300 enzýmov, má vplyv na výkonnost, najmä srdcového svalu, stabilizuje homeostázu organizmu, prispieva k správnej funkcii prostaty, posilňuje pri zlom trávení. Koncentráciu horčíka v krvi reguluje hormón štítnej žlazy tyroxín, jeho vstrebávanie v tenkom čreve podporuje vitamín D. Nedostatok horčíka spôsobuje nepravidelný srdcový rytmus, srdcové infarkty, ochabnuté svaly, slabosť, záchvaty kŕčov, zväcšovanie prostaty, nočné pomočovanie a obličkové kamene. Pri jeho nedostatku dochádza k poruchám obehového systému a zvyšuje sa výskyt novotvarov.

Okrem horčíka obsahujú kakaové bôby množstvo dalších minerálov ako je síra, železo, chróm, mangán, zinok, meď, vápnik, draslík, fosfor a mnoho iných, vitamíny, bielkoviny, prírodné tuky, sacharidy... Obsahujú aj vyše 10% falvonoidných antioxidantov čím sa radia do čela všetkých potravín v obsahu antioxidantov a to v celosvetovom meradle.
Ich obsah je niekoľko násobne vyšší ako v červenom víne ci v čaji.

Antioxidanty pozitívne vplývajú na naše zdravie, znižujú riziko vzniku rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb a prospievajú dlhovekosti. Kakaové bôby obsahujú tiež fenylalanín, ktorý slúži k tvorbe neurotransmitrov - prenášačov nervových vzruchov, ciže pre činnost nervovej sústavy. Zlepšuje tiež pamät, odolnosť voči stresu, duševnú a sexuálnu výkonnost.

Kakao obsahuje theobromín a v menšom množstve i kofeín. (lat. názov kakaovníka je Theobroma). Theobromín má jemný, dlhotrvajúci stimulačný účinok (stimuluje centrálnu nervovú sústavu), podporuje koncentráciu, používa sa aj v medicíne ako diuretikum, vazodilatans a srdcový stimulant.
Velkou devízou kakaa je aj obsah neurotransmiterov, v podobe dopamínu, serotonínu, arginínu, PEA a anandamidu. Tieto látky navodzujú príjemnú náladu, súvisia s pocitmi štastia a blaženosti, lebo sa vyskytujú v mozgu zamilovaných ludí. U dospelých pôsobia okrem toho i ako afrodiziakum, a pritom sú neškodné pre deti.
Ide o pôsobenie fenylalanínu. Tento pomáha proti depresiách, psychickým poruchám, napomáha liečbe zápalov, sklerózy multiplex, pri chronických bolestiach, Parkinsonovej chorobe, či reumatoidnej artritíde.
Kakaové bôby daľej obsahujú velké množstvo nenasýtených mastných kyselín, dôležitých pre naše zdravie a mnoho iných dôležitých látok, alfa-theosterol, amyláza, arginín, kyselina askorbová, asparigináza, beta-karotén, dopamín, fruktóza, glukóza, kyselina glutámová, leucín, kyselina linolénová, lipáza, lyzín, nyacín, peroxidáza, kyselina fenyloctová, riboflavín, rutín, taníny, tyamín a dalšie...

V Nemecku team lekárov experimentálne dokázal, že pôsobí proti kôrnateniu ciev a zvyšuje ich pružnost priamym pôsobením na bunky vnútorných stien ciev. Pôsobí tiež antiastmaticky. Zistili, že kúsok horkej čokolády denne znižuje vysoký krvný tlak, a zároven nezvyšuje nebezpecenstvo obezity, píše agentura Reuters. Predchádzajúce štúdie uvadzali,že potraviny
bohaté na kakao, ako je práve tmavá čokoláda, majú priaznivý vplyv na srdce, ale vedci sa obávali, že pridaný cukor a tuk prebíjajú všetky prínostné vlastnosti, ktoré čokoláda može mat. Z novej štúdie však vyplýva že kocka - o energetickej hodnote 30 kalorii, teda ekvivalent 6.8 gramu - dokáže znížiť krvný tlak. "Nehrozí pritom zvyšovanie telesnej hmotnosti ci dalšie negatívne vedľajšie účinky", uvádza doktor Dirk Taubert z nemeckej Univerzitnej nemocnice v Kolíne nad Rynom. Jeho štúdiu Journal of the American Medical Association...

Tmavá čokoládaTmavá čokoláda obsahuje polyfenoly - skupinu chemických substancií, ktoré majú priaznivé účinky. Taubert s kolegmi študoval skupinu ľudí vo veku 56 až 73 rokov, ktorí okrem vysokého tlaku nemali iné zdravotné problémy. Úcastníci štúdie boli náhodne rozdelení. Jedna polovička dostávala kocky tmavej čokolády obsahujúce polyfenoly a druhá kúsok bielej cokolády, v ktorej tieto látky nie sú. Po 18 týždnoch skupina užívajúca tmavú čokoládu zaznamenala pokles oboch hodnôt krvného tlaku, bez zmeny telesnej hmotnosti, vyššieho cholesterolu či krvného cukru. Čokoláda je stále považovaná za nezdravú, toto tvrdenie však neplatí pre skutočnú, prírodnú čokoládu - nepražené kakaové bôby.
Ich úžasná výživná hodnota a obsah všetkých liečivých, a pre telo potrebných, látok ich zaradil medzi superpotraviny a ich delikátna chuť si začína získavať ľudí po celom svete a nie je sa čomu čudovat. Už od starovekých Aztékov a Májov ľudia poznali túto úžasnú delikátnu maškrtu a dnes sa vďaka vedeckým a lekárskym výskumom objavil je úžasný potenciál a vplyv na zdravie človeka a tým ich popularita rastie po celom svete každým dnom. 100% lúpané, nepražené kakaové bôby si môžete zakúpit v našom on-line obchode už dnes.




Čokoládové recepty

V týchto receptoch je použitá pravá RAW čokoláda (surové nepražené kakaové bôby) a nerafinovaný med (nezahrievaný a nepastovaný).

Čokoládový nápoj "Siedme nebo"
1 hrst surových kakaových bôbov
1 hrst nelúpaného sezamového semienka
1/2 hrsti Goji - Kustovnica
1 lyžica medu


Namočte Kustovnicu na pár minút do vody. Pomeľte sézam s kakaovými bôbmi na prášok. Pridajte Kustovnicu s vodou, med a všetko spolu rozmixujte. Variácie: Pridajte menšiu hrsť surových kešu orieškov a štipku vanilky bourbon (nájdete tiež v našom obchode) a ochutnajte túto výnimočnú kombináciu.

Čokoládovo-mandlové mlieko
1/2 l mandľového mlieka (viď postup)
1 hrsť surových kakaových bôbov
1 lyžica medu


Príprava mandľového mlieka: lúpane mandle - pol šálky, najlepšie cez noc namočené, alebo krátko povarené, rozmixujte s dvomi šálkami vody, môžete pre jemné osladenie pridať pár datlí, a preceďte resp. vymačkejte cez cediaci sáčok (možno použit pančuchu alebo jemnú látku, gázu apod.). Mandľovú hmotu schovajte do iných receptov na pomazánky či zákusky. Čokoládu nameľte na prášok a potom mixujte s mandľovým mliekom a medom. Prispôsobte množstvo medu svojim rozmarom.


Guličky Sanctuary:

1 hrsť kakaových bôbov (alebo podľa požiadaviek na čokoládovitosť dobroty)
mandľová hmota (odložená z predchádzajúceho receptu)
1 lyžica medu (ak máte možnosť použite agáve nektár - zakúpite v špecializovaných obchodoch)
kokosový olej (zakúpite v obchodoch s biopotravinami)
strúhaný nepražený kokos


Kakaové bôby najskôr nameľte na prášok. Použite mandľovú hmotu z výroby mlieka. Všetko zmiešajte v miske, množstvo sladidla i kokosového oleja prispôsobte požadovanej chuti a konzistencii. Ak vlastníte výkonný kuchynský robot, môžete mixovat priamo namočené mandle, kakaové bôby a dalšie ingrediencie. Zo vzniknutej hmoty vytvarujte guličky. Možno obaliť v strúhanom kokose. Delikatesa!!!


Chocolate Delight:

-sušené datle alebo figy
-kakaové bôby
-vanilka bourbon (zakúpite v našom obchode)
-strúhaný kokos


Datle alebo figy namočte a nechajte ležat najlepšie cez noc. Rozmixujte s vodou do krémovitej konzistencie. Kakaové bôby nameľte na prášok. Zmiešajte všetky ingrediencie a podľa chuti prípadne doslaďte medom. Podľa konzistencie, ktorú môžete doladiť väcším ci menším množstvom vody/strúhaného kokosu a iných suchých ingrediencií, vytvoríte bud lahodný krém vyzývajúci k okamžitej konzumácii, náplň do sušených rozpolených datlí, polevu na koláčový základ vytvorený z orechového cesta, či hmotu z ktorej možno vytvarovať koláčiky požadovaných tvarov. Fantázii sa medze nekladú... Ak necháte sušené ovocie namočené vo vode dlhšiu dobu, získa celá dobrota ľahko rumovú príchut.


Banánový chlieb:

4 banány
1/4 hrnceku namletého lanového semienka
1/2 hrnceku namletých kakaových bôbov
2 hrnceky namletého slnecnicového semienka
1 hrncek namletého sezamu
1/2 hrnceku namletej lúpanej nepraženej pohánky
6 velkých namocených nasekaných datlí
-med alebo agáve nektár


Rozmixujte mleté ingrediencie s 3 banánmi a vzniknutú zmes zmiešajte s na kocky nakrájaným banánom, sekanými datľami a sladidlom. Vytvarujte dva bochníky a nechajte sušit na slnku, na kúrení alebo v dehydrátore do 40°C cca 8 hodín (po 4 hodinách bochníky otočte).

Kakaové bôby, ktoré kúpite v našom obchode sú 100% čisté nepražené kakové bôby v BIO kvalite.
V prípade záujmu si ich môžete kúpiť v našom on-line obchode.
 



Copyright ©2011 www.sanctuary.sk všetky práva vyhradené, info@sanctuary.sk
webdesign & webmaster JG

Ayurvéda Chlorella Vulgaris Zelený jačmeň Jazmín a čaj Jiaogulan Lotosový kvet Pu Erh Ružová voda Vodné fajky Yixingská keramika Kakaové bôby